„Azzal, hogy papírra vetjük őket, életet lehelünk a gondolatainkba.”

Írja Ryder Caroll, a Bullet Journal megalkotója.

Bár ma már nagyon a digitális világban élünk, és egyre jobban a technológia és az okos kütyük határoznak meg minket, de lehet pont ezért olyan jó érzéssel tölt el, amikor egy-egy workshopon olyan visszajelzést kapok, hogy igenis vannak, akik még kézzel írnak, és úgy vezetik a naptárjukat. Ez szerintem nagyon jó dolog és mindenkinek szüksége lenne, arra, hogy minden nap egy kicsit írjon kézzel is, hiszen ez a saját hasznára válhat.

Ahogy a digitális kor egyre inkább átveszi az uralmat az írást illetően, úgy tűnhet, hogy a hagyományos kézírásnak egyre kevesebb helye van az életünkben. Azonban a kreativitásnak erős kapcsolata van magával a kézírással, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kézírás több, mint egy egyszerű írásmód. Ez egy személyes kifejezés, amely által kreativitásunkat szabadon átadhatjuk a papíron. A kézírás különleges kapcsolatot teremt az agyunk és a kezünk között, ösztönzi a kreatív gondolkodást és segít kifejezni az érzéseinket. Egy tanulmány szerint azok, akik kézzel írnak jegyzeteket, jobban emlékeznek és jobban megértik az anyagot, ami azt jelenti, hogy a kézírás nagyobb mértékben aktiválja az agy kognitív részeit, hiszen a kézzel való írás egy összetettebb folyamat, a gépeléssel szemben. Ezért van az, hogy ha kijegyzeteled magadnak egy könyv adott részét, amit szeretnél megtanulni, akkor sokkal hatékonyabb lesz a tanulási folyamatod, hiszen, az agyad nem csak az olvasott és látott szöveget dolgozza fel, hanem a kézírással írt szöveget is, így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanulhatsz.

A kézírásod a saját kreativitásod és önkifejezésed eszköze is. Azzal, hogy megmutatod a saját kézírásodat, megmutatod a saját egyediséged is, lehet, hogy szép, nagy, kerek betűkkel írsz, de az is lehet, hogy keskeny, vékonyabb és apróbb betűkkel éred el az egyediséged. Ahogyan két ember sem egyforma, ugyanúgy a kézírásunk is eltér, ettől leszünk mindannyian egyediek. Az egyedi betűidnek köszönhetően szabadabban kifejezheted magad az íráson keresztül, és ezáltal a saját kreativitásodat is megmutathatod.

Mindezeken túl gondolj csak arra, hogy mennyivel személyesebb és érzelmesebb egy saját kézzel írt levél vagy üdvözlőlap, mint ha egy gépelt szöveg van rajta. Ezzel is mutatva azt, hogy mennyire fontos Neked az, akinek a levelet szánod. Ezek a kézírással írt kis üzenetek segítenek a kapcsolatteremtésben is, mindamellett, hogy ma már inkább a figyelmességre utalnak.

Maga az írás, a kézzel való írás terápia is lehet. Segíthet a stressz csökkentésében, ha kiírjuk magunkból a negatív történéseket, így az írás nyugtatóan hathat ránk. Gondoljunk csak a gyógyító írásra, amikor egy terápia részét képezi, akár egy trauma vagy negatívabb életesemény feldolgozásában is segíthet, ha kiírjuk magunkból azt, ami bánt vagy félelemmel tölt el minket.

Korábban írtam már a Naplózási technikákról, amik szintén segíthetnek nekünk az írás által még pedig oly módon, hogy pozitív szokásokat alakítunk ki általuk. Az írásnak többféle módja létezik, hogy támogasson minket lelkileg is és segítsen egy nehezebb időszakunkban. Ennek a legegyszerűbb módja talán az, ha egy bármilyen füzetbe csak elkezdünk írni. Mindegy mit, ami jön, lehet ez egy régi sérelem, amin még nem léptünk túl, lehet egy pozitív esemény, ami nagyon nagy örömmel és boldogsággal tölt el minket, egy vicces történet, ami éppen ma esett meg velünk…mindegy, hogy mit írunk, a lényeg, hogy írjunk és mindezt kézzel tegyük meg.

Egy kis statisztika a kézírás kapcsán.

  • 2019-es felmérés szerint az amerikaiak 41%-a ritkán vagy soha nem ír kézzel
  • Az általános iskolások közül az amerikai gyerekek 75%-a kényelmetlennek érzi kézírást
  • 2018-ban az Egyesült Királyságban a 16-24 évesek 50%-a soha nem küldött hagyományos levelet

Ezek az adatok rámutathatnak arra, hogy a kézírás háttérbe szorulása aggodalomra adhat okot különösen akkor, ha ezek a számok és arányok egyenes arányban növekednek az idő elteltével és a digitális kor fejlődésével.

Érdemes felfedezni és kihasználni az írásban való lehetőségeket. Legyen ez új naplózási technika, valamilyen gyógyító terápia része vagy csak egyszerűen örökítsük meg a mindennapi eseményeinket az írás által.