A húsvét közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mivel is fesd meg a tojásokat, ha nem szeretnél mesterségesen előállított festéket használni, de szeretnéd, hogy szép színesek legyenek. Természetesen természetes színezékkel.

Mi az előnye ha természetes színezéket használsz?

Ha a tojást megfőzted és nem kifújtad a héjból, akkor ha valami miatt nem adod oda senkinek, lényegében megmarad, vagy csak az ünnepi asztalt szeretnéd feldobni egy kicsit a színes, de ugyanakkor ehető tojásokkal, akkor a legjobb ha természetes színezéket használsz.

.

Hogyan érheted el különböző színeket? Mik szükségesek hozzá?

A természetes színezékeket olyan növényekből és növényi részekből tudjuk kinyerni, amiket biztonsággal fogyaszthatunk a mindennapokban is.

Ezért olyan zöldségeket, gyümölcsöket sorolok fel lentebb, amelyekkel biztonsággal festhetsz. Olyan zöldség és gyümölcsökre kell gondolnunk, amik pl. a kezedet is megfestik vagy befogják a fehér pólódat.

Miből nyerhetjük ki a különböző színeket?

Narancssárga: sárgarépa leve, gondolj csak arra, hogy ha pici vízben elkezded megpárolni a vizet máris átszínezi narancsosra

Piros: piros bogyós gyümölcsök levét bátran használhatod, pl a málnáét, nyomkodd össze vagy turmixold le a gyümölcsöt vagy használd egyszerűen a meggy levét

Pink vagy magenta szín: cékla leve, ehhez meg kell főznöd a céklát, majd a levét kinyomva már festhetsz is vele, akkor érheted el vele a rózsaszínesebb színt, ha kevesebb színezőanyagot használsz több vízben

Lila vagy inkább kékes színt az áfonya levével tudsz elérni, ezt a gyümölcsöt is összetörheted vagy turmixolhatod, de ha inkább a lilás verzióját szeretnéd, akkor céklát vagy a lilakáposztát próbáld meg

Zöld: a spenót leveléből nagyon szép zöld színt nyerhetünk ki

Sárga: vidám  sárga színt érhetünk el a sáfrány vagy a kurmuma felhasználásával

És ha valami extra színre vágysz, akkor keverheted is őket, hogy hogyan és milyen színek összekeveréséből mit kapsz azt elolvashatod egy korábbi cikkemből, amit a színek keveréséről írtam.

Azt vedd figyelembe, hogy a zöldségekből és gyümölcsökből kinyert színek nem biztos, hogy pont ugyanúgy viselkednek majd színekeverésnél, mint a festékek, amikben tiszta színpigmentek találhatóak.