Színkeverés?

Egy színes kép elkészítéséhez elengedhetetlen a színek keverése. Mindegy milyen technikával készítsd el, színesceruzával vagy valamilyen festékkel, a színek keverésére szükséged lesz.

Készíts saját színkört!

Az előző cikkekben részletezésre kerültek a z elsődleges és harmadlagos színek is, ezen színek segítségével fogjuk megalkotni a saját színkörünket.

Először is rajzold meg a színkört, amit majd feltölthetsz színekkel. (én körző segítségével pillanatok alatt megrajzoltam az enyémet, de természetesen szabad kézzel is megrajzolhatod a sajátodat.)

A színkör kialakítása során a  legelső és legfontosabb lépés, hogy az elsődleges színeket rakjuk fel a körre. A sárgát, a pirosat és a kéket.

Ezen elsődleges színek közé keverjük ki és tegyük fel a másodlagos színeket, a narancsot, lilát és a zöldet.  Ha jól csináltuk, akkor most a színkörünk úgy néz ki, hogy minden második rublikában van szín, vagyis a kék kitöltött szín között van egy üres „hely”.

Végül a színkört töltsd fel a harmadlagos színekkel, amiket a másodlagos színekből keverünk ki. Ha jól dolgoztunk akkor minden egyes színhez tartozik egy szám, mely az óra számlapjain helyezkedik el.

A színkeverés első lépése, hogy az adott szín esetében felismerjük, hogy a színekeréken hol helyezkedik el és mely színekből keverhető ki. Ha ez megvan már fejben akkor a színek keverése is sokkal könnyebben fog menni.

Vegyük pl a zöldet és a pirosat. Ez a két szín a színkeréken egymással szemben helyezkedik el vagyis egymás komplemeter színei. Ehhez a két színhez vegyünk még fehérek és feketét is. Ha a zöldhöz fehéret adunk akkor világosítani fogjuk a zöldet és egyre világosabb zöld színt kapunk, ha pedig feketét adunk hozzá, akkor sötétebb komorabb színbe, csaknem feketébe hajló színbe fordul át a kezdeni élénk zöld  színünk.

Ha ugyanezt a fehérrel és feketével való színkeverést megcsináljuk a piros színnel is, akkor egészen rózsaszínes-fehéres és sötét bordós, majdnem fekete és színeket kapunk.

Ha ezután a pirosas színű festékünkbe zöldet keverünk akkor a zöld szín tompítani fogja a korábban kikevert pirosas festékünk színét. (A képen a fehér fekete, piros és zöld színkeverései láthatók)

A színek világosítására általában fehér szín használunk, de vannak egyéb módszerek is arra, hogy egy adott szín esetében egy világosabb tónust érjünk el.

  1. Pl. ha a vízzel oldható festékkel festünk, akkor a színek helyett magával a vízzel is hígíthatjuk vagyis világosíthatjuk az adott színt, minél több vizet adunk hozzá a festékhez annál világosabb, annál átlátszóbb lesz a színünk.

  2. Az adott színt úgy is világosíthatjuk, hogy ha a színkerék egy világosabb színét keverjük a sötétebbhez.

Arra azonban figyeljünk a világosítás során, hogy ha csak fehér színnel akarunk világosítani akkor az tompítani fogja az eredeti színünket, nem lesz olyan élénk mint előtte, világosabb lesz de tompább is.

A színek sötétítése során pedig általában fekete színt adunk mindenhez, de itt is ugyanaz a helyzet, mint a fehér esetében, hogy csak ezzel a színnel sötétítünk akkor tompítani fogja az adott színt és nem lesz élénk.

Ahhoz hogy a szín élénkségét megőrizzük érdemes a színkerék egy világosabb színét egy sötétebbel keverni, ettől a világosabb szín fakóbbá válik, megváltozik ugyan az árnyalata, de a szín élénksége megmarad.

pl: a sárgához ha feketét adunk akkor olajzöld szín tudunk kikeverni, ha a narancshoz adunk feketét akkor barna színt kapunk.