A blogon arra törekszem, hogy inspiráljalak és segítséget adjak a kreatív alkotásokban.

Ebben a cikkben ötleteket szeretnék megosztani arról, hogy milyen tárgyakat, dolgokat érdemes gyűjteni vagy eltenni otthon egész évben, hogy később felhasználhassuk őket dekorációs elemként. Így bármely évszakban készíthetünk egyedi és hangulatos dekorációkat.

Ha a természetben való gyűjtögetést választjuk:

Tavaszi Tárgyak:

Tavasszal gyűjtsünk színes virágokat, szárított virágfejeket és virágzó ágakat. Használjuk ezeket koszorúk, asztali központok és falidíszek készítéséhez. Tegyük fel a polcokra vagy akasztókra, hogy vidám és friss hangulatot teremtsünk.

Nyári Tárgyak:

Nyáron gyűjtsünk össze kagylókat, színes kavicsokat és tengeri üvegeket. Alkalmazzuk őket üveg vázákban vagy díszítőedényekben, hogy tengerparti hangulatot teremtsünk a lakásban. Készíthetünk belőlük gyertyatartókat, nyakláncokat vagy akár egyedi képkereteket is.

Őszi Tárgyak:

Ősszel gyűjtsünk össze terméseket, mint diókat, makkokat, gesztenyét és színes leveleket. Használjuk ezeket asztali dekorációk, koszorúk készítéséhez. Fesd őket vagy fess velük, hogy még izgalmasabbá dekorációkat készíts.

Téli Tárgyak:

Télen is gyűjtshetünk még terméseket, mint fenyőtobozokat, szárított bogyókat és ágakat. Ezekből is készíthetünk koszorúkat, asztali díszeket vagy fali kompozíciókat. Használjuk ezeket az ünnepi szezonban és egész télen át, hogy melegséget és ünnepi hangulatot varázsoljunk a lakásba.

Amire érdemes odafigyelned a gyűjtögetés során az a megőrzés és  a felhasználás.

Ahhoz, hogy a gyűjtött tárgyakat hosszú ideig megőrizzük, fontos megfelelően tárolni őket. Használjunk légmentesen zárható edényeket, dobozokat vagy zipzáras tasakokat, hogy megvédjük a nedvességtől vagy kártevőktől. Szánjunk időt arra, hogy rendszeresen átvizsgáljuk és tisztítsuk meg a gyűjteményünket, hogy megelőzzük a penész vagy más károsodások kialakulását.

Ha inkább a 4 fal között gyűjtögetnél, vagyis inkább elrakod és nem dobod ki:

Az otthonunkban gyakran találunk olyan mindennapi tárgyakat, amelyeket eltehetünk és később kreatív módon felhasználhatunk. Ilyen például:

 

Cipősdobozok:A cipősdobozok kiváló tárolóeszközök, amelyeket kreatív módon felhasználhatunk. Festhetjük, boríthatjuk szövetbe vagy papírba, majd használhatjuk őket kisebb tárgyak (pl. ékszerek, kulcstartók, varrószerek) rendszerezésére vagy akár díszdobozként.

Üvegek és befőttesüvegek: Az üvegek és befőttesüvegek számtalan lehetőséget kínálnak a kreatív felhasználásra. Festhetjük őket, boríthatjuk fonalba, dekorálhatjuk csipkével vagy masnikkal, majd használhatjuk virágtartóként, gyertyatartóként vagy akár tárolóként is.

Régi könyvek és magazinok: Régi könyvekből és magazinokból gyönyörű kreatív projekteket készíthetünk. Kivághatjuk belőlük érdekes mintákat, szavakat vagy képeket, majd felhasználhatjuk azokat scrapbook készítéséhez, képeslapokhoz vagy akár fali díszekhez, illetve kollázst is készíthetünk a segítségükkel.

Textíliák: Újrahasznosíthatunk régi ruhadarabokat vagy textíliákat, amelyeket többé már nem használunk. Készíthetünk belőlük párnahuzatokat, díszpárnákat, függönyöket vagy akár szőnyegeket, sőt kis kreatív dekorációkat, díszeket is.

Üres dobozok és papírdobozok: Az üres dobozok és papírdobozok remek tárolóeszközök lehetnek. Boríthatjuk őket színes papírral, textillel vagy ragasztott mintákkal, majd használhatjuk őket írószerek, sminkcikkek, játékok vagy egyéb apró tárgyak rendszerezésére.

Konzervdobozok: A konzervdobozokat lemoshatjuk, festhetjük vagy bevonhatjuk színes papírral, majd felhasználhatjuk tolltartóként, virágcserépként vagy akár mini tárolódobozokként is.

Kávézacc: A használt kávézaccot ne dobjuk ki! Szárítjuk meg és használjuk fel aromaterápiás párnák töltésére vagy égetve kellemes illatot terjeszthetünk a lakásban.

Üres parfümös üvegek: Az üres parfümös üvegeket tisztítsuk ki alaposan, majd használjuk fel kis díszes vázáként, gyertyatartóként.

Üres borosüvegek: Az üres borosüvegeket díszítsük, festjük vagy tekercseljük be kötéllel vagy szalaggal, majd használjuk fel gyertyatartóként, asztali dekorációként.

Sörös kupakok: Gyűjtsünk össze sörös kupakokat, majd alkossunk belőlük különböző díszeket vagy ékszereket. Készíthetünk kulcstartókat, hűtőmágneseket vagy akár fülbevalókat is.

Régi szalvéták: Régi szalvétákat ne dobjunk el! Használjuk fel őket decoupage technikával. Borítsunk be velük dobozokat, tálcákat vagy akár kereteket is.

Üres tejesdobozok: Az üres tejesdobozokat mosás és szárítás után használjuk fel kreatív projektekhez. Festhetjük, boríthatjuk papírral vagy akár fonalba is tekerhetjük. Készíthetünk belőlük tárolókat, virágcserépeket vagy akár játékokat, de önthetünk bele gyertyákat is.

 

A dekorációs elemek felhasználása kreativitást és képzeletet igényel. Készíthetünk képeket, fotókereteket, fali órákat vagy akár díszpárnákat is ezekből a tárgyakból, fali és asztaldíszeket, ajándéktárgyakat. Kombináljuk a különböző anyagokat, színeket és formákat, hogy egyedi és személyre szabott dekorációkat hozzunk létre.

Ne feledjük, hogy az otthoni tárgyak gyűjtése nem csak a kreatív alkotás lehetőségét kínálja, hanem fenntartható megközelítés is.

A tárgyak, dolgok újrahasznosításával és újraértelmezésével minimalizálhatjuk a hulladékot és új életet adhatunk az eldobásra ítélt tárgyaknak. és emellett pénzt is megtakaríthatunk.

Lépjünk ki a megszokottól és merjünk újrahasznosítani!

A gyűjtögetés és a dekorációk készítése kiváló módja annak, hogy egyedi és személyes otthont alakítsunk ki. Fedezzük fel a körülöttünk lévő tárgyakban rejlő lehetőségeket, és hozzunk létre egyedi és megkapó dekorációkat egész évben.

Merüljünk el a kreatív világban és hozzuk ki a legtöbbet a körülöttünk lévő tárgyakból!