Még mindig festékek..

 

Kiváncsi vagy mit mivel festek?

Ebben a cikkben megpróbálok egy kis segítséget nyújtani abban, hogy mikor milyen típusú és márkájú festéket érdemes választani és megtudhatod, hogy nekem mi a kedvencem és én mikor mit használok. Ha esetleg kérdésed merülne fel írd meg nyugodtan és segítek.

Ha festményt szeretnék elkészíteni, egy portrét vagy tájképet, vagy igazából bármi más festéséről legyen szó, de realisztikusan akarom pl, egy fotó alapján megfesteni, akkor akril vagy olaj festéket választok. Ezek a festékek tartósabbak, jól lehet velük dolgozni. Az akril festék hamarabb szárad, így több réteg festéket rövid időn belül fel lehet vinni egymásra, tudsz haladni a festményeddel

Az akrilhoz kapható lassító folyadék is, amivel értelemszerűen a festék száradási idejét tudod kitolni, így nem kell rohannod és tovább tudsz alkotni a festékkel, nem fog olyan hamar megszáradni. Ha akrillal festek, én nem szoktam használni lassító folyadékot, ha olyan a kép, amiről tudom, hogy jóval több időt vesz majd igénybe minthogy pár óra alatt megfessem, akkor inkább az olajfestéket választom és azzal kezdek neki.

Az olajfestéktől sem kell megijedni, hiszen kapható már belőle vízbázisú is – amit említettem már itt a múltheti cikkben is – ami azt jelenti, hogy lehet vízzel is hígitani, így nem lesz olyan furcsa szag a lakásban. Nagy előnye az olajfestéknek, még a vízbázisúnak is, hogy nagyon lassan szárad, így akár napokkal később is bele lehet nyúlni, lehet rajta javatani anélkül, hogy újra át kellene festeni, vagy egy részét teljesen át kellene festeni.

Ezek a festékek inkább vászonra vagy farostra használandók (legalábbis szerintem), persze más felületen is kipróbálhatod, de nem biztos, hogy ugyanazt a hatást tudod elérni papír felületén, mint a vásznon. Papíron csak az akrilt szoktam, használni, de ha lehet inkább arra is vásznat vagy vászontömböt használok, hiszen a vászon felülete, (főleg ha megfelelően le van alapozva – erről itt olvashatsz) nem szívja be úgy a festéket és a színeket, mint a papírt. Sőt, a papír, ha nincs megfelelően kifeszítve, leragasztva a széle, akkor fel is penderedik, és száradás után is egyenetlen lehet a felülete.

csináld magad boksz csináld magad blog csináld magad barkács csináld magad dekoráció csináld magad doboz csináld magad dekorációs ötletek házilag csináld magad dekoráció falra csináld magad dekoráció ötletek csináld magad dekor csináld magad dekorációk csináld magad díszek csináld magad csináld magad őszi dekoráció csináld magad festmény csináld magad kopogtató csináld magad karácsonyi dekoráció házilag csináld magad karácsonyi ajándékok

Ha kreatívabb feladatról van szó, nem pl egy tájkép megfestéséről, akkor biztos, hogy a pannoncolor temperáját vagy a pentart akril festékeit használom. A temperában azt szeretem – annak ellenére, hogy az iskolában mindig csak ezzel festettünk és akkor még nem is tudtam hogyan is kell használni rendesen – hogy nagyon sokféle színben elérhető, nagyon szép telt és élénk színei vannak, ha csak egy kis festéket nyomok ki a tálba már akkor szinte azt érzem, hogy él a festék és fel sem kentem még arra a felületre, ahova szántam

Ezt a festéket inkább papírra használom, minimális vízzel higítom csak, éppen amennyire muszáj, (több videómban is láthattad már, hogy ezzel alkotok) de vászonra is előszeretettel használom, főleg ha nagyobb mennyiségű festéket kell felvinni az adott képnél, mint pl a festőkéses képeknél.

A pentart akril festékeit pedig azért szeretem, mert egy kicsit sűrűbb festék, mint a tempera,(legalábbis nekem annak tűnik) nagyon sokféle színben kapható és többféle kiszerelésben és ami a legfontosabb, hogy 1 rétegben is nagyon jól fed, valamint, hogy a festékeik kapható matt és fényes színekben is, így ha fényes felültet akarok elérni akkor nem kell külön lakkozni a száradás után. A festékeik lágyak, de sűrűek is, így kiválóan használhatóak a pöttyözött technikához is. A fa ládákat, polisztirol dolgokat ezzel szoktam lefesteni egy rétegben, és utána bátran ragasztok rá ragasztópisztollyal, hiszen a festék miatt nem kezd megolvadni a polisztirol. De ilyen festékkel díszítem a kávészemes képeket is, hiszen nemcsak fára, papírra, de vászonra is kiváló, jól kenhető festék.

A dekorok elkészítésénél fontos az alapozás is, főleg a vásznaknál, (erről itt olvashatsz), de ha egy rétegben már színt is adhatunk a dekornak, akkor azzal időt spórolunk meg.