Most kérdezheted, hogy mit is kellene alapozni? Hogyan? Mi is az alapozás, amire gondolok?

Minden felületet, amire dolgozunk valamilyen technikával, legyen az decoupage, ragasztás, vagy csak egy kép megfestése, érdemes előtte lealapozni. Legyen az vászon, karton (költöztetős dobozos), fa vagy akár hungarocell.

Nézzük, hogy melyiket miért!

Ha vászonra, kasírozott vászonra, vagy kartonra, fára szeretnénk dolgozni, akkor az alapozást azért érdemes elvégezni, mert a festékből és ragasztóból kevesebb kell.

Ha a fa vagy a vászon felületére gondolunk, akkor tudjuk, hogy egyáltalán nem sima egyik felület sem, a vászonnak textúrált felülete van, míg a fa inkább porózusabb anyag, és ha úgy vágták vagy darabolták, akkor még a fűrész nyoma is látszik.

Az első szempont, a kevesebb festék vagy ragasztó!

vászon feszített vászon kreatív diy technikához

Gondold csak végig, ha egy teljesen üres nem kezelt felületre viszel fel valamit, és az a felület beszívja, amit ráraksz, akkor abból több kell.

Te hányszor fested le a fa kerítést, hogy rendesen fedjen és szép színe legyen? Érted már?

Ugyanez a helyzet a kreatív festékeknél vagy a ragasztókkal is.

A festékek és ragasztók, amikkel dolgozunk általában (az esetek többségében vízbázisúak, de még az olajfestékre is igaz), hogy ahhoz, hogy szépen tudd alkalmazni, egyenletesen el tudd oszlatni a felületen és ne legyen csíkos a felvitel után, ahhoz egy kicsit hígítanod kell, hogy jobban terüljön. Ezáltal több vizet viszel fel a területre, így a festék vagy ragasztó hígul. Mivel felhígítottad és vizesebb az egész, jobban be is fogja szívni a festéket. Ha ezt előtte 2 vagy 3 rétegben alapozófestékkel érjük el, akkor mire már szín vagy a ragasztó rákerül a vászonra vagy kartonra, akkor már a felület annyira tele lesz az alapozófestékkel, hogy csak minimális mennyiséget fog beszívni és emiatt nekünk kevesebbszer kell átfesteni az alkotásunkat, így kevesebb festékek/ragasztót használunk el.

A második szempont az élénkebb színek!

alapozott farost

Az előzőekben leírt logika mentén haladva és a festésnél maradva, nem csak a  vizet fogja beszívni a felület, hanem a festéket is, a színét. Mivel a festéket is általában hígítjuk a felvitel során, így a szín hígul. Adott területen kevesebb lesz a festék pigment tartalma – nem lesz olyan élénk – fakóbb lesz a szín, főleg ha alapozás nélkül a felület még jobban magába szívja  festéket és a vizet is. Csak azt vesszük észre, hogy már 4-5 réteg festéket vittünk fel, de még mindig nem olyan színű, mint ami a tubusban van.

Miért alapozzunk a hungarocellt?

A hungarocell alapra általában ragasztópisztollyal ragasztok fel mindenfélét. A ragasztópisztolyos cikket, ha olvastad, akkor tudod, hogy a ragasztó forró, amivel dolgozunk. Ez a forró ragasztó megolvasztja, szinte összezsugorítja a polisztirol dolgokat és ezáltal elvesztik formájukat, emellet, nem is olyan jó már arra a felületre dolgozni, ezért én minden egyes ilyen felületet vagy bedecoupage-olok előtte vagy lefestem, ami megvédi a hungarocellt a forró ragasztótól.

 

És akkor egy kis segítség, ha az alapozás mellett döntesz:

Hány rétegben alapozzunk?

Felülettől függ, de én a vásznakat, legalább 2szer, van, hogy 3szor is lefestem. Azt szoktam ilyen figyelni,  hogy a vászon textúrája minél jobban eltűnjön és minél simább legyen a felülete.

Azt a vásznat is kell alapozni, amit már alapozottan vásárolok meg?

Igen, én azt is szoktam, de azt már csak 1 vagy max 2 rétegben.

Mivel alapozok?

Ma már elég sok helyen lehet kapni a kreatív hobby boltokban alapozófestékeket, univerzálisakat is meg egy-egy felületre valót is. Amiket itt tudsz beszerezni, ezek általában kisebb kiszerelésűek, de én az egyik barkácsáruházban szoktam megvenni, ugyanolyan, mint, amit a kreatív hobby boltban szerezhetsz be, annyi a különbség hogy itt nagyobb kiszerelésben fellelhető.

Megjegyzés:

Azért emeltem ki a hullámkartont a legelején, hogy a költöztető dobozos, mert a papírboltokban kapható olyan színes hullámkarton névre hallgató papír, aminek az egyik fele bordázott, a költöztető dobozosnál pedig a mind a két fele sima, vagyis van egy-egy réteg papír pluszban mind a két oldalán (A képen láthatod a különbséget a kettő között)

 

+1 Tipp:

Ha a hullámkartont alapozod, akkor érdemes a sarkaira valami nehezet tenni, hogy ne perdüljön fel a széle. Ugyanis amikor a festéket rákened, akkor, ahogy elkezd száradni, a víz elpárolgása össze fogja húzni a kartont, és ha nincs lesúlyozva a széle, akkor meghajlik.

hullámkarton karton és kreatív techinkája