Szódabikarbónás díszek

 

Hozzávalók:

  • 2 egység szódabikarbóna
  • 1 egység (kukorica)keményítő
  • 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

A keményítőnél arra figyelj, hogy ne sárgás hanem tényleg fehér színűt vegyél

Elkészítése:

A hozzávalókat öntsd össze egy lábosba és közepes lángon kezd el összemelegíteni. Nagyon hamar elkezd majd forrni, de közben folyamatosan kevergesd.

Ne ijedj meg attól, hogy milyen változásokon mennek keresztül az összeöntött hozzávalók, a végére jól össze fog állni. Először tejszerű lesz, majd elkezd sűrűsödni, mint a tejbegríz, majd egyre jobban összeáll és végül olyan lesz, mint a nagyon sűrűre főzött tejbegríz amibe  megáll a kanál. (Van, aki szerint inkább krumplipürére hasonít a végső fázis.) A lényeg, hogy amikor azt látod, hogy egy nagy masszává összeállt és nagyon-nagyon kemény lett, szinte nem is tudod már keverni, akkor kész vagy vele.

Bár még forró a massza, de öntsd ki/kanalazd ki egy tányérra vagy tálcára és fedd le, takard le, hogy ne száradjon ki.

Melegen ne kezdj el vele dolgozni, várj amíg kihűl, mert a kezed is megégetheted és a massza megrepedhet.

Ha már hűlt és formázható, akkor ugyanúgy mint bármelyik tésztánál ( pl. mézeskalács), csak nyújtsd ki és formanyomóval, szaggatóval csinálj vele különbözőformákat.

A formába rakhatsz lyukat is (pl. szívószállal) és így egy szalagot átvezetve rajta máris kész a dísz a karácsonyfára vagy az ajándékokra. (A szalagot csak akkor fűzd át rajta ha már teljesen megszilárdult.)

 

Fontos:

Ha kiszaggattad a formákat, akkor vízszintes felületre tedd őket, egy más mellé. Ne rakd őket egymásra, mert amíg nem szárad ki teljesen eldeformálódik, meghajlik. Ez a szódabikarbónás massza levegőre köt meg, vagyis több nap száradási időre lesz szüksége, ezt vedd figyelembe, amikor készíted őket, hogy pár napig a lakás minden pontján ilyen dísz lesz.

A massza kinyújtásánál figyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, mert ha kiszáradt, akkor még egy kisebb forma is könnyebben eltörhet.

 

Jó alkotást hozzá!