Mitől szín a szín?

A kutatók szerint egy tárgy esetében nem a szín a lényeg, hanem a tárgy felülete, ami olyan tulajdonságokkal rendelkezik, hogy minden hullámhosszúságú színt elnyel, kivéve azt az egyet amit visszaver, amit a tényleges színnek látunk.

A citrom esetében azért látjuk a citromot sárgának mert a felülete minden más színt felfog és nem veri vissza, egyedül a sárga színt veri vissza ezért látjuk sárgának.

Hogyan működik az agyunk?

Ha általánosságban a színekre gondolunk, akkor azt automatikus párosítjuk a festéssel. Ha a rajzolásra gondolunk, akkor ahhoz nem társítunk színeket. Az ismeretek sorában először érdemes a rajzolást megtanulni, majd a színeket és utána jöhet a festés, ahol már alkalmazzuk is a színeket.

A színek, mint értékek

A rajzok általában szürkék, vagyis a szürke árnyalataival készülnek a fehértől egészen a feketéig. A fehértől feketéig terjedő skálán minden egyes árnyalatnak megvan a színe, vagyis a sárga és a lila, mint szín elhelyezhető a szürkeskálán.

Azért fontos tudni a színek értékét, mert a sötét és világos színek kontrasztja a jó kompozíció alapja.

Színek

Három elsődleges színt különböztetünk meg, a sárgát, pirosat és a kéket. Ez a  három az alapszín, ami azt jelenti, hogy ezt a három színt nem tudjuk más színek segítségével kikeverni. De ez a három szín elegendő ahhoz, hogy minden más színt kikeverjünk belőle.

A három elsődleges szín keverékével jön létre minden másodlagos szín. Ebből is három van a narancs, lila és a zöld.

A harmadlagos színekből már hat van, mivel őket egy elsődleges és egy másodlagos szín keveréséből hozunk létre. Ezen színek neve már összetettebb és a szóösszetétel már az szín eredetére utal pl: sárgás-narancs, pirosas-narancs, kékes-zöld.

Ha megnézzük a színkört, amin egymás mellett sorakoznak az elsődleges, másod és harmadlagos színek, akkor úgynevezett analóg színeket is megfigyelhetünk rajtuk. Az analóg színeknek a színkörön egymás mellett elhelyezkedő színeket hívjuk a színkörön. Ezek a színek ugyanazon színekből tevődik össze, lényegében csak a világosabb vagy sötétebb árnyalatáról beszélhetünk. Pl.: analóg színek a kék, kékes-zöld és a zöld, ide tartozhat még a sárgás-zöld, vagy esetleg még a sárga is, de a sárgás-narancs már nem, mivel abban már a piros szín is megjelenik.

Komplementer színek

Ha a színkört nézzük akkor a komplementerek azok a színek, illetve színpárok,  amik egymással szemben vannak. Maga a komplementer szó jelentése is a kiegészítő, vagy tökéletesség tevő.

Az elődleges színek mindennek a kiindulópontjai, amit a komplementer színek tesznek teljessé.

Két kiegészítő szín tartalmazza mindhárom kiegészítő színt.