Műgyanta vagy epoxy gyanta?

A műgyanta vagy epoxy gyanta felhasználása elég sok területen elterjedt. A felhasználásával készíthetünk asztalt, képeket, egyéb használati tárgyakat vonhatunk be vele vagy ahogy én is, akár ékszereket is alkothatunk belőle.

Az utóbbi időben több gyártó is újabb és „hobbi barátabb” megoldásokkal állt elő a műgyanták piacán, hogy az otthoni felhasználás minél egyszerűbb legyen, annak is, aki egyébként nem jártas az efféle kreatív technikában. Na, de mire gondolok?

műgyanta kellékek

Hogy az elején kezdjük és mindenkinek érthető legyen…

Vannak egy, illetve kétkomponensű műgyanták, míg a két komponensűeket két féle „gyanta” vegyítéséből érjük el, addig az egykomponensűeket nem kell összekeverni semmi mással (maximum  csak a színekkel és díszítő anyagokkal), úgy ahogy vannak egyből felhasználhatóak.

egykomponensű műgyanta

Az egykomponensű gyanta, vagyis amit ilyen néven megveszel a hobbi és kreatív boltban, azt már azonnal használhatod is. Az ilyen egykomponensű gyanták nem levegőre, illetve a bennük kialakuló hő hatására kötnek meg, dermednek meg, hanem UV fény hatására. Ezáltal könnyebb a felhasználásunk, nem kell a pontos arányok kikeverésére hajszál pontosan figyelni, hogy aztán tényleg meg is „dermedjen” a gyanta. Ezt a fajta gyantát érdemesebb kisebb felületen használni, nem csak amiatt, hogy egy UV lámpa alá beférjen, hanem mert kisebb kiszerelésben lehet kapni mint a kétkomponensűeket. (UV lámpaként megfelel az amit a műkörmösök szoktak használni)

Az UV fényre kötő gyanták között két típus van egy keményebb és egy lágyabb változat. Mit jelent ez pontosan? A lágyabb változtatot, ha megkötteted UV fény alatt, akkor, ugyanúgy megkeményedik mint a többi, viszont mininálisan, de hajlítható lesz. De ne ijedj meg, attól hogy hajlítható még nem fog eltörni. (csak ha nagyon vékony rétegben öntötted és nagyon próbálgatok a hajlítgatást)

Én kipróbáltam, földhözvágtam, leejtettem de semmi baja nem lett.

műgyanta figurák

A kétkomponensű gyanták esetében, magát a gyantát és a hozzá tartozó térhálósító anyagot (ez hívják A és B komponensnek) kell a megfelelő arányban elkevernünk, vegyítenünk és ezt követően tudjuk csak használni őket. A megfelelő arányok gyártónként eltérőek, így ha ezt próbálnád ki mindenképpen olvasd el a gyártói utasítások és tartsd be azokat. (és ez persze mindegyik gyanta kipróbálására érvényes)

pentart műgyanta
lauriz műgyantaa

Persze mint mindennek, az egy és két komponensű gyantának van előnye és hátránya is. A felhasználáunk leginkább attól függ, hogy milyen tárgyat vagy díszt szeretnél elkészítni illetve, hogy mekkora felületről van szó.

A gyanták átlátszóak lesznek ha  megkötteted őket vagy néhány nap elteltével „megdermednek”. Ezt az átlátszó gyantát tudd színezni ,hozzá való festékkel vagy pasztával, tehetsz bele csillámport vagy egyéb díszítő elemeket (pl. köveket, gyöngyöket)

Ha szeretnéd kipróbálni a gyanta öntést, akkor azt javaslom, hogy keress egy ilyen témájú workshopot, ahol segítenek az alapok elsajátításában és abban, hogy egy-egy tárgy esetében hogyan is kell bánni a gyantával.

Bár egyszerűnek látszik, de nem mindig az, sok apró részlet van, amire érdemes odafigyelni és betartani is őket pl. hogy mindenképpen viselj kesztyűt a gyanta öntése közben, már az előkészületeknél is, egyrészt mert biztonságosabb, másrészt mert  kesztyű nélkül iszonyúan ragadni fog a kezed és alig tudod majd lemosni róla.

De ha mindenképpen ragaszkodsz a kipróbálásához otthon, akkor inkább az UV fényre kötő gyantát ajánlom. Tisztább, egyszerűbb és kipróbálásra, a technika elsajátítására sokkal alkalmasabb szerintem.