decoupage dekopázs szalvétetechnika kreatív

A decoupage vagy  más néven a szalvétatechnika.

Ez egy olyan kreatív technika, aminek segítségével egy adott felületet tudunk díszíteni. A díszítéshez általában színes, mintás szalvétát vagy rizspapírt használunk.

Kreatív és könnyű technika, mivel könnyen elkészíthető, nem szükséges hozzá komolyabb kézügyesség és szinte bármilyen felületen tudjuk alkalmazni.

A decoupage technikához decoupage ragasztóra van szükség.

Ez a ragasztó egy folyékony, jól kenhető, krémes ragasztó, amit ecset segítségével viszünk fel az adott felületre.

Ha nem használtál még ilyen ragasztót, de szeretnél akkor vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy mit is szeretnénk vele díszíteni, mivel  többféle típus van belőle, a gyártóról nem is beszélve. Felülettől függ, de ragasztó nyomot hagy azon a területen ahol az ecsettel szétkentük a ragasztót. Előfordulhat, hogy nem szembetűnő és csak akkor vesszük észre ez a „foltos” területet ha úgy csillan meg rajta a fény, de érdemes odafigyelni rá. A ragasztóból van, ami fényesre, mattra vagy ami kicsit opálosabb („színűre”) felületre szárad. Ha a szalvétatechnika után nem szeretnénk kezelni a felületet, pl. tovább lakkozni, akkor érdemes a célnak megfelelő ragasztót választani. Sőt, ha adott esetben a lakkozást szeretnénk megúszni érdemes fényesre száradó decoupage ragasztót venni, és ha kicsit vastagabb rétegben a végén újra kenni a felületet, mivel száradás után lényegében lakként viselkedik.

Ezért akár mindennapi használati tárgyakat is díszíthetünk kedvünkre, azért ha mondjuk egy bögrét szeretnél kicsinosítani, akkor azt érdemes a megfelelő lakkokkal kezelni, hogy mosogatható legyen.

Kiválasztottad a dobozt vagy tálcát, amit szeretnél díszíteni? Megvan már a színes szalvéta és ragaszót is vettél, de mégsem tudod, hogyan kezdj neki?

Akkor ez Neked szól:

decoupage dekopázs szalvétetechnika kreatív

Decoupage készítésének lépései: (ahogyan én szoktam)

– kiválasztjuk a tárgyat, amit be szeretnénk vonni

– kiválasztjuk hozzá a szalvétát, rizspapírt vagy egyéb papírt, amit fel szeretnénk ragasztani (akár újságpapírt is használhatunk)

– a felületet az ecset segítségével bekenjük a ragasztóval (csak azt a területet kenjük be, ahova a mintánk kerül)

– a bekent felületre ráhelyezzük a mintánkat (többrétegű szalvétánál csak a felső, színes réteget használjuk)

– az ecset segítségével a minta közepétől kifelé símítsuk el a papírt/szalvétát, úgy, hogy a mintára rákenünk a símítás közben még egy réteg ragasztót (vigyázzunk az ecsettel nehogy elszakítsuk a papírt vagy szalvétát, érdemesebb emiatt puhább ecsettel dolgozni)

Ha elkészültél a szalvétatechnikával mutasd meg nekünk a Facebook oldalon!

A Decoupage technika videója pedig  elérhető lesz a Youtube-on és a Facebook-on is megnézheted majd!