Ha követed a Facebook és az Insta oldalamat, akkor láthattad, hogy az ünnepek alatt üveg felületeket díszítettem és a postokban az UNI POSCA markereire hivatkoztam.

Ebben a cikkben szeretném bemutatni, hogy melyik filc mire is jó, illetve, hogy melyiket milyen felületre és mikor érdemes használni.

Az Uni család dekormarkerei vízalapúak, fényállóak, vízállóak, és ha papírra dolgozunk, akkor sem ütnek át a következő oldalra. A papír mellett azonban még számos felületen alkalmazhatóak a filcek. Pl: fémre, fára, műanyagra, textilre és üvegre is használhatjuk. Többféle méretben és színben is kaphatóak.

Én most az Uni termékcsaládnak a CHALK vagyis a krétafilceit és az UNI POSCA markereket fogom kicsit jobban bemutatni és összehasonlítani.

Kezdjük az UNI CHALK filcekkel. Ezeket a filceket használhatod, bármilyen nem porózus felületen, vagyis fémen, üvegen, műanyagon és papíron is. Sőt kültérre is ajánlják őket, hiszen esőállóak, ennek ellenére nagyon könnyen letörölthetőek az adott felületről. Többféle méretben és színben is kaphatóak.

Én személy szerint kültérre, az ablak dekorálásra kiválóan alkalmasnak találom, hiszen ablaktisztítóval pár perc alatt le tudjuk nyom nélkül mosni az ablakról. Egy-egy rövidebb ideig fent maradó kültéri dekorhoz (pl. karácsony) használni fogom a jövőben is, de olyan felületekre, ahol könnyen hozzáférhető, véletlen ledörzsölheted, ahhoz nem ajánlom. Elvileg esőálló (bár ezzel kapcsolatban nincs még tapasztalatom), így ki kell bírja, hogy tartósabb ideig víz éri, ennek ellenére, ha az ujjad felülete kicsit zsírosabb és végighúzod a feliraton vagy ábrán, amit ezzel a filccel írtál, akkor simán el tudod törölni, el tudod mosni.

Ezért ha tartósabb díszítést szeretnél, akkor inkább az UNI POSCA markereit használd. Bármilyen felületre írhatsz ezekkel a színes filcekkel is, sőt a krétafilcekhez képest ez alkalmazhatod, fára és textilre is. Rajzolhatsz vele kedved szerint, hiszen ezt is könnyen le tudod most pl az ablakról. Ez a marker is többféle színben és méretben kapható, így akkora felületet dekorálhatsz vele amekkorát csak szeretnél.

Egyik előnye a krétafilcekkel szemben, hogy száradás után az ujjaddal nem tudod elmosni a felvitt festéket. De albaktisztítóval vagy vizes ruhával és egy kicsit erőteljesebb dörzsöléssel pár perc alatt el tudod távolítani a felületről, persze ez nem porózus felületeknél működik. Mivel rengeteg színben és méretben is kapható bátran dekorálhatsz vele ablakot, vagy éppen tükröt is, sőt krétatáblára is használhatod.

Ezzel a filccel írt felületeket pedig úgy tudod tisztítani, hogy a dekorodnak ne essen baja, hogy egy száraz ronggyal vagy egy éppen, hogy csak nedves ronggyal törlöd át a felületet, hiszen ha vizesebb a rongy és erősebben kezded törölgetni a felületet, akkor a festék elkezd oldódni.

A markereket használat előtt fel kell rázni és figyelni kell arra, hogy miközben rajzolsz vagy írsz vele a festék egyenletesen jöjjön a filcből, másképp megfolyhat a festék.

Mivel elég sokoldalúak az Uni Posca markerek, így sok mindenre alkothatsz vele otthon.

Ha fa vagy fém felületre alkotsz a filcekkel , akkor a tartósság érdekében érdemes lelakkozni őket.

Ha textilre alkotnál, egy egyszerű fehér polót vagy bármilyen ruhát szeretnél feldobni egy kicsit, akkor a dekorálás után a ruha hátulját vasald át annak érdekében, hogy tartós maradjon a díszítésed.

Alkothatsz porcelánra vagy kerámiára is, ekkor hőkezelni kell az adott tárgyat, vagyis sütőben kell kiégetni, így a festésed tartós marad. Azonban azt ne felejtsd el, hogy ezek a festékek nem kajabarátak, vagyis ha pl. egy tányért díszítettél, akkor ebből a tányérból lehetőség szerint később ne egyél. Ezekkel a festékekkel készült tárgyak később nem alkalmasak étkezési célra.