A quilling egy papírtechnika, amely során vékony csíkokból hajtogatott formákat és díszeket készítenek.

A technika eredete a XVI. századi francia kolostorokig nyúlik vissza, ahol a nővérek liturgikus tárgyakat díszítettek quilling technikával. A módszer napjainkban is népszerű hobbi, és számos alkotó és kézműves használja az otthoni dekorációk és ajándékok elkészítésére.

A quillinghez vékony, színes papírcsíkokra van szükség, amelyeket kis spirálokká hajtogatnak, majd ezeket különböző formákba rendezik és ragasztják. A spirálokat különböző módon lehet díszíteni, például betűsablonokkal, perforáló eszközökkel, filctollakkal vagy festéssel.

A quilling technika sokféle formában alkalmazható.

A leggyakrabban készített dolgok közé tartoznak például a virágok, levelek, madarak, pillangók, állatok, szív alakú díszek, karácsonyi díszek, betűk, számok.

A quilling technika lehetővé teszi a színek és anyagok kombinálását, így az elkészült dekorációk sokszínűek és egyediek lehetnek.

A quilling díszek remekül felhasználhatóak otthoni dekorációhoz, ajándékokhoz, vagy akár esküvői dekorációhoz is. De az elkészített díszeket akaszthatjuk a falra, rakhatjuk képkeretekre, ajándékokra vagy bármilyen dekoratív tárgyra fel lehet ragasztani.

A quillinghez szükség van vékony, színes papírcsíkokra. A papírcsíkokat készen is meg lehet vásárolni, vagy akár otthon is előállíthatóak. A papírcsíkok szélessége általában 3-10 mm között van, és a hosszuk akár 30 cm is lehet.

Az alkotáshoz szükségünk van még ragasztóra, ami lehet folyékony vagy szilárdabb állagú, tűkre vagy fogókra, amelyekkel könnyebben formálhatóak a papírcsíkok, valamint a vágóeszközökre és esetlegesen mérőszalagokra is, amelyek segítségével precízen dolgozhatunk.

A quillinghez használható számos kiegészítő, mint például perforáló eszközök, sablonok, dekorációs elemek, festékek, filctollak és ragasztópisztolyok is, amelyekkel változatosabbá és érdekesebbé lehet tenni a kész quilling díszeket.

A quilling technika egy viszonylag olcsó hobbi, mivel az alapanyagok és eszközök általában könnyen beszerezhetők és árban is megfizethetőek. De ahhoz, hogy kipróbáljuk a technikát, elegendőek a színes papírsíkok, ragasztó és szalagtekerő eszköz.

A technika kiválóan alkalmas a kezdőknek, mert viszonylag egyszerűen elsajátítható, ugyanakkor tapasztaltabb kézművesek számára is izgalmas és kihívást jelentő tevékenység lehet.

A quilling díszek készítése nagyon sokoldalú és változatos, így mindenki megtalálhatja a saját stílusát, és szinte korlátlan lehetőségei vannak a tervezés és kivitelezés során. A díszek készítése remek lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére, és egyben lehetőséget nyújt a kreativitás és fantázia kibontakoztatására.