A fonalgrafika eredetileg azt jelentette, hogy különböző matematikai formákat, mintákat fonál felhasználásának segítségével állítottak elő. A fonalgrafikát, mint technikát használva alkothatunk, képeket, üdvözlőkártyákat vagy éppen meghívókat is.

A fonalgrafika vagy fonalgrafika varrás egyik alapszabálya az, hogy a fonalnak mindig kereszteznie kell az előzőleg varrt szálat és a varrás során olyan irányba kell haladni, hogy mindig az utolsó szál melletti lyukba öltjük a következőt.

Hasonlóan a hímzéshez itt is szabály, hogy a szálak egymás mellett legyenek és keresztezzék egymást, ráadásul előfordul itt is az, hogy olykor visszalépünk egy olyan lyukban, amelyet már érintettünk korábban.

A hagyományos fonalgrafika során a minta, a szerint alakul, hogy az összekötendő pontok, vagyis lyukak milyen módon és sorrendben helyezkednek el egymás mellett, és azok hogyan kerülnek összekötésre.

A fonalgrafikának is vannak típusai, fajtái vagy ágazatai, nevezzük, ahogy nekünk jobban tetszik. Ebből két fajtát emelnék ki, az egyik a hagyományos fonalgrafika, amikor cérnával, vagy vékony fonallal lényegében kemény kartonra hímzünk.  A másik a háromdimenziós fonalgrafika, amikor már nem kartonra, hanem egy keményebb lemezre, falapra készítjük el a mintát. Ez utóbbi esetében pl a falapba szögeket vagy szegecseket kell ütnünk, amik a lyukakat helyettesítik lényegében és ezekre a szögekre fogjuk felfűzni a vékony fonalunkat.

Lehet, hogy kicsit bonyolultnak hangzik, de nem az, kezd el a gyakorlatban, így biztosan ráérzel majd!

Az oldal alján tudsz letölteni ingyenes sablonokat. Ezeken a sablonokon be van jelölve, hogy hol kell elkezdened a mintát varrni, illetve itt van egy kis segítség is:

Nézzük lépésről lépésre:

  1. Ha megvan a mintánk, akkor keress egy kartont, amire majd hímezni fogunk. Illetve színes cérnára vagy fonalra és egy tűre lesz még szükségünk.
  2. A kartonra rakd rá a mintát és óvatosan a mintán lévő pontokat szúrd át a tűvel, úgy hogy az nyomot hagyjon a kartonon. Ha nem megy kézzel, akkor egy kis kalapáccsal vagy valami nehezebb tárggyal megütögetheted a tűt, hogy lyuk legyen tőle a kartonon.
  3. Ha minden lyuk megvan, akkor kezdődhet a varrás.
  4. Nézd meg a mintádat és válaszd ki, hogy milyen színekre lesz majd szükséged.
  5. A minta alapján kezd el megvarrni a kartont. Ugyanúgy mintha egy ruha anyagot varrnál, vagy hímeznél.
  6. A letölthető sablon mintán segítenek a számok, hogy melyik után melyik jön. Próbálj ki először egyszerűbb mintának és formákat, majd jöhetnek a bonyolultabb, sokszínűek is.

+ Tipp:

Ha egy mintát különböző módon kezdünk el varrni, akkor többféle mintát és elérhetünk végeredményként.

Bár a fonalgrafika eredetileg a geometriai formákból indul ki, ma már a minták megalkotásának csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt.

+ Tipp:

Feldobhatod a képet, ha nem fehér, hanem színes kartonra dolgozol vagy akár mintásra. Egészen különlegeseket alkothatsz.

Ha csak ismerkedsz ezzel a technikával, akkor érdemes először a kartonra hímzést kipróbálnod, hogy lásd miként is alakulnak ki a minták és formák, de ha bevállalósabb vagy és úgy érzed, hogy neked egy nagyobb kép is sikerülne, akkor végy egy falapot, pár szöget, kalapácsot és fonalat, és máris alkothatsz.