Festékek….

Pannoncolor, Windsor & Newton, Van Gogh, Pentart vagy a Lild és Aldi saját márkás festékei.. és még sok más gyártó általi festék ami mind elérhető nálunk is, de mikor, mire, milyen technikára és melyiket érdemes választani?

Ebben a cikkben megpróbálok egy kis segítséget nyújtani abban, hogy  a sokféle festék között eligazodj. Ha ettől függetlenül még kérdésed merülne fel írd meg nyugodtan és segítek.

Ha csak ismerkedsz és próbálgatod a festékeket, akkor az alacsonyabb árkategóriás pannoncolor festékek mellett beszerezhetsz a Lidl vagy Aldi saját márkás festékeiből is. Az elején gyakorlásképpen én is ez utóbbi  festékeket vettem, de idővel rájöttem, hogy próbálgatni, tapasztalat szerezni jó – vagy ha gyerekkel festünk és még kicsi, nem tudja még igazán hogy mi fán terem a festés, csak alkotni szeretne – akkor kitűnő választás, de ha ajándékba szánunk valamit és megengedhetjük, akkor válasszunk másik, minőségibb festéket. Tapasztalatból tudom, hogy nem mindig a drágább a jobb, de ebben az esetben érdemesebb egy kicsivel többet kiadni, azért, hogy a festék ne peregjen le a képről vagy a kis dobozról amit befestettünk vele.

Ha valami alapján csoportosítani szeretnénk a festékeket, akkor ezt a típusaik, fajtájuk vagy épp a színük, állaguk szerint is megtehetjük.

A festékek típusai: akvarell, akril, tempera, olaj. Ebben a cikkben inkább ezen csoportosítás mentén próbálom meg összeszedni a fontosabb gondolatokat.

lakásdekoráció webshop lakásdekoráció házilag lakásdekoráció ötletek lakásdekoráció bolt lakásdekoráció saját kezűleg lakásdekorációs kellékek

Ha kezdő vagy, és szeretnéd kipróbálni, vagy éppen gyerekkel közös programot tervezel, amihez festékre van szükséged, akkor jó választás lehet a Lidl vagy Aldi saját márkás festéke is, azonban ha jártasabb vagy a festésben és gyakrabban használnád, akkor érdemesebb egy jobb minőségű festékbe fektetni, mint pl a Pannoncolor. Ez a festék elég sok helyen kapható, árban is kedvező, a pigmentartalma sokkal nagyobb, sokkal több színben kapható és általában jobb a fedőképessége is, mint a fent említett saját márkás termékeké. Persze nekem is van ezekből a festékekből és használom őket ugyanúgy, illetve kombinálom a többivel ha szükséges. Ezek a festékek inkább akril festékek, de a temperát is ajánlom ha kezdő vagy (sőt akkor is ha nem vagy az), az ecsetek kipróbálása és kezelése ezzel a festékkel is kitűnően megtanulható és nem a drága festéket pazarlod el ilyenkor.

A Pannoncolor tempera festéke szerintem majdhogynem ugyanolyan, mint egy akril festéknek, hiszen a festékük nagyon pigmentált, élénk és sokféle színben kapható, állagát tekintve is nagyon hasonlít az akrilhoz. A tempera is krémes festék amivel jó dolgozni és a vízzel is jól elegyedik.

Ha a festést kicsit komolyabban gondolod, mint hogy évenete egyszer-kétszer készíts valamilyen ajándékot, képet vagy dekorációt amihez szükséges, és kipróbálnád akár egy kép megfestését is, akkor javaslom, hogy inkább minőségibb festéket vegyél, mégha az nem akril, hanem tempera is, sokkal könnyebb dolgod lesz és az eredmény is más lesz, mint egy nem pont a technikához illő festékkel. 

+Tipp: Viszont az Aldiban kapható struktúra paszták elég jó minőségűek, azokat érdemes megvenni. 🙂 

Ha haladó vagy, illetve ha már egészen profi szinten festesz, akkor biztosan akrillal vagy oljafestékkel teszed ezt. Az akril festék inkább a mindenki által jól ismert temperához hasonlít, vízbázisú festék, amivel már szép festményeket is meg lehet festeni, amik tartósabbak lesznek, mintha csak temperával tennéd. Sokan megijednek az akril festék szó hallatán, hogy azt csak művészek és nagyon hozzá értő emberek használják, pedig nem így van. Te is ugyanolyan könnyedén használhatod mint a temperát, persze árban van különbség a két festék között, de az akril valóban tartósabbnak bizonyul, mint a tempera.

Az olajfesték az, amit a „művészek” használnak és ezzel egyidőben az emberek többségének erről a fura szúrós szag jut eszébe, ami egy műteremre jellemző, a festék és a használt oldószerek illata miatt. Ez a fajta festék azoknak kedvező, akik tényleg festeni szeretnének és azt minél minőségibb szinten szeretnék megtenni. 

Azonban, ha szeretnénk mi is kipróbálni az olajfestékkel való alkotást, akkor vásárolhatunk már vizes bázisú olajfestéket is. Ez annyiban különbözik a hagyományos olaj festéktől, hogy vízzel is lehet hígítani és ha nem szeretnénk, akkor nem kell különböző adalékanyagokat használni hozzá, így akár otthon is biztonságosan használhatjuk és nem lesz tőle kellemetlen szag a lakásban.

Az olajfesték előnye, hogy lassan szárad, még a vízbázisú is. A száradási ideje akár 3 hét is lehet, ami azt jelenti, hogy folyamatosan alkothatunk és módosíthatunk, javítgathatunk  a képünkön úgy, hogy a festék teljesen megszáradna a vásznon. Ez néha előny, néha pedig hátrány is tud lenni egy-egy kép esetében.

Van még egy festék típus amitől általában megijed mindenki, az az akvarell. Legkönnyebben az iskolában használt vízfestékhez lehet hasonlítani, mivel szinte az is. Ha az akvarell festés technikáját, a színek összemosását és a vízzel való bánást megtanulod ennél a festéknél, akkor nagyon légies és könnyű képeket, festményeket lehet létrehozni. A szárazecset technikával pedig pont az ellenkezőjét is elérhető, akár írhatunk is vele úgy, ahogyan egy tollal.

Festéket persze mindenki az igényeinek és a pénztárcájához mérten választ majd úgyis, de talán segít egy kicsit eligazodni a hatalmas festéktengerben. A jövőheti cikkben pedig megosztom veletek, hogy én mit milyen festékkel szoktam megcsinálni. Illetve későbbiekben hozok még nektek cikket a különböző festékekről külön-külön is ahol kicsit részletesebben is bemutatom őket.