A Pantone intézet a színek azonosítására szolgáló színskála megalkotásáról ismert. Már több mint 20 éve hirdetik ki minden egyes évben az év színét, amit olyan iparágak használnak, mint a nyomdaipar vagy a divat világa.

A Pantone idén a 2023-as évre is kiválasztotta az év színét, mely 2023-ban a 18-1750 Viva Magenta.

Már a nevéből kitalálhatjuk, hogy ez pontosan milyen is, hiszen a magentát mindenki ismeri, na de pontosan mit is határoz meg a „viva” a magenta szó előtt.

A Viva Magenta egy vibráló, élénk szín, a bíborvörös egy árnyalata. A vörös családból származik a szín, ami a természetben gyökerező árnyalat és új erőt mutat nekünk. A magenta ezen árnyalata a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás között jön létre. Bátor, lüktető és rettenthetetlen szín, ami optimizmust tükröz. A magentában lévő piros az erőt jelképezi és önkifejezésre ösztönöz. A Pantone úgy vélekedik az év színéről, hogy merész, szellemes és mindent magába foglal és mindenkit ugyanolyan lázadó lelkülettel vár.

Ez az árnyalat a karmazsinvörös egy árnyalata, ami megteremti az egyensúlyt a hideg és meleg színek között. A Viva Magenta egy hibrid szín a fizikai és a virtuális világ között, megidézve a többdimenziós világot. Magabiztos, de nem agresszív, olyan mint egy bársonykesztyűbe bújtatott női kéz.