A kalligráfia egy görög eredetű szó, ami a „kallos”, vagyis a szépség és a „gráfia”, mint írás és rajz kifejezésekből tevődik össze. Tehát a kalligráfia az írás művészete.

A középkorban az egyházművészethez tartozott, mely a pergamenkészítés és a lúdtoll, valamint a tinta használatával függ össze. Ebben az időszakban a népszerűségéhez a monostorok és az apátságok járultak hozzá. A XV. században a nyomda megjelenésével háttérbe szorult ezen írásmód.

A muzulmánok megtartották az írónád használatát, azonban a nyugati világban ezt felváltotta a lúdtoll és a fémtoll használata. A lúdtollal vastagabb vonalat tudtak húzni, mivel a tintát magába szívta a pergamen, a fémtollal viszont vékonyabb vonalat tudtak húztak, illetve többféle íráshordozóra tudtak írni, nemcsak pergamenre, hanem papírra, bőrre vagy akár textilre is.

A nagy változásokat a papír megjelenése hozta el, a levélírás virágkorát a reneszánsz korszakban élte. Míg korábban lassan írtak írónáddal és tintával, a kor előrehaladtával és a fémtoll elterjedésével az írás is gyorsult, így a betűk összekötését, illetve a betűk megdöntését vonta maga után. A betűk egyre vékonyabbá, keskenyebbé váltak, mivel a fémhegy egyszerűsítette az írásmódot. Ma pedig lassan a kézírást is felváltja a technika, a laptopotok, számítógépek, telefonok és a különböző szövegszerkesztő programok.

A kalligráfia célja a betű szépsége. A szép betűkben mindenki gyönyörködik. A betűk ritmusosak, hullámzóak, ahogy a vékony kecses vonalakat váltják a vastagabb robosztusabb vonalak.

A kalligráfia lényegében a betűk és írásjelek szép megformálásának a művészete. Ha végiggondoljuk a kalligráfiát, vagyis az írás ma már szinte csak az aláírásunkra korlátozzuk.

A kalligráfia technika elsajátítását követően mindenki képes arra, hogy kecses betűket, idézeteket írjon, amire irigykedhetnek. Tervezhetsz magadnak saját aláírás, monogarmot, meghívókat, ültetőkártyákat és még számtalan helyen használhatod..

Próbáld ki az ingyenesen letölthető gyakorló lapokat vagy a MediBox-ot! De személyesen is megtanítom Neked, ennek a technikának a rejtelmeit a workshopon!