A Valentin nap vagy más néven Bálint-nap minden év február 14. napján van és már a 20. század végétől ünnepeljük világszerte, mint a szerelmesek napját.

A nap elnevezése Szent Bálint Valentin, vagy Valentinus) – többek között – a szerelmesek védőszentjének nevéhez köthető. Az angol elnevezésből vettük át a magyarosított formát, mely a Valentin-nap és így vált ismertté és népszerűvé nálunk is az 1990-es évektől.

Ennek a keresztény szokásnak az eredete szerint, Szent Bálint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált a 14. században.

A szokás alapját képezte a következő történet:

Mielőtt II. Claudius császár idején kivégezték volna Szent Bálintot, ő a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt, (február 14.) a lánynak egy búcsúüzenetet küldött, amit úgy írt alá, hogy a „Te Bálintod”. Innen a Bálint napi üzengetések eredete is.

Néhány érdekesség a Bálint-napi hagyományokról:

  • Angliában  már  a 15. században is megajándékozták egymás a szerelmesek apró ajándékokkal.

  • Japánban a Valentin-napi szokás eltér a miénktől.  Náluk február 14-én csak a nők ajándékozzák meg a kiszemelteket csokoládéval, majd a férfiak egy hónappal később ennek viszonzásául aprósüteményt kapnak.

  • Brazíliában június 12-én ünneplik a Valentin-napot.

  • Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként, szimpátiára építve ünneplik ezt a napot.

  • Olaszországból ered az a szokás, hogy a hidakon és kerítéseken (eredetileg folyóknál és tavaknál) a szerelmesek összezárnak egy lakatot, melyre kezdőbetűket vésnek, vagy fényképet ragasztanak rájuk. Miután a lakatot lezárták, a kulcsot a vízbe dobják és közben kívánnak valamit.

Valentin-napi termékek:

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Ingyenes tartalom, ami már kicsit tavasz is: