Ha szétnéztél már a MediBoxok között, akkor olvashattad, hogy mindegyikhez odaírtam, hogy ragasztópisztolyt és ragasztórudat nem tartalmaz. Miért is írtam oda?

Az évek alatt azt tapasztaltam, hogy alapanyagtól függően kellett mindig megválasztanom a ragasztó típusát, pl. hogy fát, kerámiát vagy éppen papírt szeretnék vele megragasztani és persze a típusától, fajtájától függő volt a száradási ideje is.

Én a sokféle ragasztó helyett ma már csak egyet, na jó kettőt használok, ebből egyik a ragasztópisztoly. Kevés kivétellel mindent ezzel ragasztok, az összes dekort, amit a honlapon találtok.

A ragasztópisztolyokból általában mindenhol két féle méret közül választhatunk, értelemszerűen van egy kisebb meg egy nagyobb smile A ragasztórudakból is elérhető ma már sokféle, választhatunk itt is alapanyag szerint vagy színe alapján, fényes vagy csillámos legyen. Én személy szerint a kisebb típust jobban szeretem, ehhez a vékonyabb ragasztórúdra van szükség. Mivel kisebb maga a pisztoly, könnyebb vele dolgozni (szerintem), főleg a kávészemek vagy pomponok ragasztása közben.

A tapasztalatom az, hogy az általános ragasztórudak szinte mindent megragasztanak. Persze figyelni kell a különböző anyagokra, felületekre, de szerintem ez az egyik legjobb ragasztó, ami létezik.

A ragasztópisztoly a ragasztórudat melegíti fel, olvasztja meg annyira, hogy akár teljesen folyékony legyen. Hőmérséklettől függ mennyire lesz folyós, vagy képlékeny a ragasztó. Ezért szerintem gyorsabban „szárad” mint az összes többi ragasztó. Jobban mondva nem is szárad, mert ki kell hűlnie, vissza kell keményednie. Akkor ragaszt teljes mértékben, ha kihűlt, ezért használata közben figyelni kell, főleg annak, aki nem járatos a használatában, hogy meg ne égesse magát, ha véletlen belenyúl a forró ragasztóba, vagy hozzáér a ragasztópisztoly csőréhez.

 

workshop alkotás

+ Tipp:

Fokozottan figyeljünk, hogy a körmünkre vagy kezünkre, bőrünkre ne kerüljön, mert égési sérülést tud okozni és felhólyagosodhat  a bőrünk, illetve az a terület, ahol a ragasztó hozzánk ért. Ezért ha gyerekek használják ezt a ragasztót, akkor mindenképpen segítsünk nekik.

 

Mi a legfontosabb ragasztópisztolyt vásárlásakor?

Hogy a ragasztópisztolyba való ragasztórudat vegyél laughing Ez nem vicc, az elején én sem figyeltem rá, csak hogy ragasztórúd, és hazaérve kiderült, hogy nem stimmel a mérete.

A másik ragasztó, amiért oda vagyok, az a dequopage, dekoupage vagy dekopázs. Gyártótól függ melyiket használja a címkén. Ezzel és a ragasztópisztollyal verhetetlen leszel ragasztás terén. De erről a ragasztóról majd egy másik bejegyzésben…