Kreativitás mérése?

Lehet ilyet? Hogyan?

Ha a problémamegoldást vizsgáljuk, akkor a gondolkodás szempontjából a konvergens és a divergens gondolkodást különböztethetjük meg.

  • A konvergens gondolkodás az, amit jól meg tudunk határozni, a lehető legjobban körülírható probléma, amelyre létezik megoldás. A gondolkodás során a megoldást próbáljuk megtalálni.
  • A divergens gondolkodás pedig olyan folyamat, amikor olyan problémára keressük a megoldást, amire nem biztos, hogy van, vagy ha van is rá jó megoldást, akkor nem biztos, hogy csak egy létezik.

Számos kutatás és teszt született arra, hogy a kreativitást, a kreatív gondolkodást megpróbálják mérni. J. P. Guilford volt, aki a szokatlan használat tesztet megalkotta, amivel magát a kreativitást, vagyis a divergens gondolkodás mértékét határozta meg, valamint azt hogy mennyire vagyunk képesek elszakadni, elvonatkoztatni a szokásos, berögződött dolgainktól.

Guilford szerint a kreativitást részképességekre lehet osztani:

  • fluencia: az ötletek száma, az adott válaszok mennyiségével mérhető
  • flexibilitás: az ötletek különbözősége, a válaszok természetének és kategóriájának száma
  • originalitás: az eredeti, különleges ötletek
  • elaboráció: az ötletek fejleszthetőségének mutatója
  • egyéb: problémaérzékenység, probléma meghatározás, vizualizáció, regresszióra való képesség, metaforikus gondolkodás, értékelés, transzformáció, a határok átlépése, intuíció, a logikus gondolkodás képessége, ellenállás a korai befejezésnek, analízis, szintézis, a lehetséges kimenetelek megjósolása

Guilford mellett Ellis Paul Torrance is kutatta a kreativitást, munkássága során több erre vonatozó tesztet is megalkotott, ő volt az aki a teszteket már időhöz kötötte, vagyis azt mondta hogy a teszteket bizonyos időtartam alatt kell elvégezni.

Így a két pszichológus által született meg az alábbi néhány teszt is, amivel mérhetővé válik a kreativitásod.

Fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy bármennyire is tesztnek nevezzük ezeket a feladatokat, amiket elkészítesz, azért ezek mégsem olyan tesztek, mint egy matek feladat, hogy csak egy jó megoldása létezik. A fentiekben említett divergens gondolkodás az, amit próbálunk mérni ezekben a feladatokban, így hát biztosan létezik jó megoldás, sőt, több jó megoldás is létezik.

A feladatokat elvégezheted egyedül is, de akár a gyerkőccel vagy a családdal is megcsinálhatjátok együtt. Kiváló időtöltés együtt és még jól is érzitek majd magatokat közben. Garantált a vidám hangulat!

Lássuk a feladatokat!

Torrance-tesztek:

 Körök és négyzetek feladat 

Ez a feladat az alkotókészséget vizsgálja. Ennek a feladat két formája ismert, az egyikben körök a másikban a négyzetek játsszák a fő szerepet. A teszt során 40 körbe tárgyakat, képeket kell rajzolni, amelyek a kör részei lehetnek. A lényeg, hogy kreatívan töltsd ki a köröket.

 

Befejezetlen figurák feladat

Ez egy „rajzbefejezési” feladat. A feladat az, hogy a téglalapokban vagy négyzetekben lévő néhány vonalat ki kell egészíteni, úgy hogy valamilyen tárgyat, élőlényt kapjunk vagy bármit, aminek értelme van a rajzon.

Alternatív használat vagy szokatlan használat teszt

A teszt megalkotója J. P. Guilford. Ezzel a teszttel, magát a kretivitást, a divergens gondolkodás mértékét kívánta mérni, amit azt jelenti, hogy mennyire vagyunk képesek elszakadni attól, amit tudunk vagy ismerünk. A vizsgálatai során a személyeknek egy-egy jól ismert tárgyra kellett más szemmel nézni, vagyis elvonatkoztatni attól, amire eredetileg használjuk, amire létrehozták őket. Nézzük például a bögrét. A bögrét ugye arra találták ki, hogy igyunk belőle. Ugye milyen jó a reggeli kávét vagy teát a kedvenc bögrénkből kortyolgatni? A feladat lényege, hogy ha a bögrére gondolunk akkor ne csak az jusson eszünkre róla, hogy inni tudunk belőle, hanem a kreativitásunkat használva újabb ötletekkel álljunk elő, hogy magát a bögrét mire is lehet még használni. Pl. A bögrét használhatod kaspóként és ültethetsz bele virágot, teheted az íróasztalodra és használhatod ceruzatartóként, vagy felakaszthatod a fülénél fogva egy fogasra és tárolhatjátok benne a kulcsokat….

Ezt a feladatot érdemes nem egyedül elvégezni, párban vagy akár többen is, hogy egyáltalán ne befolyásold magad a teszt elvégzése előtt, ne kezdj el gondolkodni a megoldásokon, ahogy kitaláltad mi is lesz a tárgyad. A teszt elvégzéséhez határoztatok meg magatoknak egy időtartamot, mondjuk 3 vagy 5 perc, amíg új ötletekkel állhattok elő a tárgy használatát illetően.